Bőrdaganat típusok
 

(melanoma malignum)
 
A napégések számával egyenes arányban nő a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat, a melanoma kialakulásának valószínűsége. Emellett azonban genetikai tényezőknek is van szerepe, a betegség családi halmozódása is megfigyelhető. Világos bőr és hajszín, a bőrön található nagy számú anyajegy hajlamosító tényezőként szerepel.
 
Kialakulás
Kialakulhat ép bőrön is, de jelentős részben korábban, már születés óta meglevő pigmentált anyajegyből indul ki. Nagy áttétképzési hajlama miatt az egyik legrosszabb indulatú daganatos megbetegedés. Gyakorisága a fehér bőrű népesség körében drámaian növekszik, az összes emberi daganat típus közül a leggyorsabban. Statisztikák szerint a melanomában való megbetegedés valószínűsége egyes országokban -például az Egyesült Államokban- az elmúlt hetven év során mintegy a 20-szorosára nőtt.
 
Megjelenés
A melanoma többféle klinikai megjelenési formája ismert. Leggyakoribb a bőrben felületesen terjedő (superfitial spreading melanoma - SSM) melanoma, ezt követi gyakoriságban a felszínből kiemelkedő (nodularis melanoma - NM) típus.

Mindkét típusra jellemző a szabálytalan, aszimmetrikus alak és az egyenetlen, szintén aszimmetrikus pigmentáció, melyen belül a világos barnától a feketéig terjedően sokféle színárnyalat váltakozhat, pigmentmentes, kékes, vagy pirosas-rózsaszínű területekkel tarkítva a képet. A pigmentáció éles határa a környező ép bőr felé a rosszindulatúság jeleként értelmezendő.
A pigment struktúrájának (szabályos háló, pontok, rögök, csíkok, elágazódó struktúrák, struktúramentes területek) változatossága is a rosszindulatúság fontos ismérve.

Lényegesen nehezebb a paradox módon szabad szemmel látható pigmentet nem tartalmazó amelanotikus melanoma felismerése. Külön csoportot képez a leggyakrabban végtagokra lokalizálódó, legrosszabb indulatú forma, az acrolentiginosus melanoma (ALM). Főleg idősebb emberek arcbőrén alakul ki a lentigo maligna, illetve az ebből kiinduló lentigo maligna melanoma, mely lényegesen ritkábban ad áttétet, így lényegesen jobb indulatú daganatnak tekintendő.
 
Kezelés

A betegség egyetlen hatásos kezelési módja mind a mai napig az időben és megfelelő módon végzett műtéti eltávolítás. Ennek a megállapításnak a tükrében felértékelődik a daganat korai felismerésének, jelentősége, ugyanis végleges gyógyulásra csak ez ad esélyt ebből a betegségből.

Sokakban ma is él az a régi téves néphiedelem, mely sajnos nagyon sok bajért felelőssé tehető,
hogy az anyajegyekhez nem szabad hozzányúlni, nem szabad eltávolítani azokat. Minden kérdéses anyajegyet el kell távolítani a szakmai szabályoknak megfelelően.

A baj forrása a nem teljes, és nem a szükséges biztonsági szegéllyel együtt történő eltávolítás lehet. Másik alapvető szabály, hogy minden eltávolított elváltozás szövettani vizsgálata kötelező.
 
 
 
Bőrdaganat típusok
Bazalioma
Laphámrák
Melanoma
 
Mikor gyanakodjunk?
Általában
Melanoma
Rizikócsoportok
 
Megelőzés
Gyermekeknél
Nyaralás alkalmával
Extrém sportok
Öltözködés
Fényvédő krémek
 
Szűrővizsgálat
Önvizsgálat
Bőrgyógyászati vizsgálat
 
Hova forduljak segítségért?
Szakemberek
G1 Bőrgyógyászat
 
   
 

Bőrdaganat szűrés, digitális anyajegy-vizsgálat:
G1 Intézet Bőrgyógyászat - Megoldás egy helyen, az egészséges, szép bőrért
1036 Budapest, Lajos u. 74–76., 1. emelet.
További információ (megközelítés, bejelentkezés, egészségpénztárak stb.):
G1Derma.hu