Megelőzés
 
 
Az extrém sportok manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek. Ezek közül jó néhány csakis olyan körülmények között űzhető, ahol a napon való tartózkodás elkerülhetetlen.
Első sorban a vízisportok, téli sportok emelendők ki: vitorlázás, surf, vízisí, síelés, snowboard, hegymászás, ahol a víz vagy a hó fényvisszaverő hatása, hegyeken a tengerszint feletti magasság megsokszorozza az UV sugárzást.
Sajnos az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezeket a sportokat régebben űzők között megszaporodott a bőrdaganatok mindegyik típusa.

Misem tükrözi hűebben a vízen való tartózkodásnak és a napsugárzás bőrön kiváltotta káros hatásainak az összefüggését, hogy a bőrgyógyászati szakirodalom ezeket tengerészbőr összefoglaló név alatt is említi.
 


Ma már minden sporthoz csúcstechnológiával kifejlesztett ruházat áll a sportot űzők rendelkezésére. Ezek közül számos esetben az egyik cél pontosan az UV fény elleni védelem.


 
Különösen lényeges ezen ruhák viselete olyan sportok esetében –surf, vízisí- ahol a folyamatosan vizesek vagyunk. Ilyenkor ugyanis, az akár lényegesen sűrűbben felkent fényvédő krémek leáznak, így nem védenek. Minden időjárási körülmény között viseljünk annak megfelelő, de a bőrfelület minél nagyobb részét fedő ruhát.

Nagy nyári melegben a vízen hordjuk azokat a vékony anyagból (lycra) készült pólókat és hosszabb szárú nadrágokat, melyek a fény ellen védenek, és vizesen még hűsítenek is.
A fejünkre húzzunk valamilyen, a sportolásban nem zavaró kalapot vagy sapkát. Minden vízisport üzletben ezekből nagy választékból válogathatunk.

Nagyon lényeges a szem védelme. Csak a ténylegesen jó minőségű napszemüveg véd megfelelően a szemet érő UV sugárzás ellen. Nagyon lényeges azon testfelületek védelme, melyek nem fedhetők ruhával. Arcunkat lehetőleg minél magasabb faktorszámú krémmel -40-60 közötti- védjük, kenjük be 2-3 óránként.
 
 
 
Bőrdaganat típusok
Bazalioma
Laphámrák
Melanoma
 
Mikor gyanakodjunk?
Általában
Melanoma
Rizikócsoportok
 
Megelőzés
Gyermekeknél
Nyaralás alkalmával
Extrém sportok
Öltözködés
Fényvédő krémek
 
Szűrővizsgálat
Önvizsgálat
Bőrgyógyászati vizsgálat
 
Hova forduljak segítségért?
Szakemberek
G1 Bőrgyógyászat
 
   
 

Bőrdaganat szűrés, digitális anyajegy-vizsgálat:
G1 Intézet Bőrgyógyászat - Megoldás egy helyen, az egészséges, szép bőrért
1036 Budapest, Lajos u. 74–76., 1. emelet.
További információ (megközelítés, bejelentkezés, egészségpénztárak stb.):
G1Derma.hu